Saturday, 28 January 2012

CONTOH KARANGAN UCAPAN/SYARAHAN/CERAMAH

SOALAN:
   Andaiakan bahawa anda pegawai kaunseling dari Jabatan Pelajaran.Anda telah diundang untuk menyampaikan ceramah disebuah sekolah.Ceramah tersebut bertajuk “Gejala Vandalisme di Sekolah”.Tulis teks ceramah anda selengkapnya.

JAWAPAN:
   Salam sejahtera saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis,Yang berusaha Tuan Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Murni,Puan Hajah Saleha Tumin,guru-guru,para pelajar dan hadirin sekalian.Lebih dahulu saya ingin mengucapkan terima kasih kerana diberi peluang menyampaikan ceramah yang bertajuk,”Gejala Vandalisme di Sekolah”.
Hadirin yang dihormati,
   Vandalisme dapat dikelaskan kepada tiga bahagian iaitu perlakuan,dendam dan conteng.Biasanya,mereka yang terlibat dalam gejala ini ialah remaja yang berusia sekitar 15 tahun hingga 21 tahun.Antara tempat yang sering menjadi tumpuan termasuklah telefon awam,papan tanda,dinding tandas,peralatan sekolah dan sebagainya.
   Pelbagai faktor yang mempengaruhi gejala vandalisme ini.Antara punca utama termasuklah pengaruh rakan sebaya.Golongan remaja amat mudah terpengaruh oleh persekitarannya.Desakan rakan sebaya dan sikap tidak mahu ketinggalan dalam kumpulan mendorong situasi ini berlaku.Keadaan ini secara tidak langsung dapat mencorakkan sikap,nilai,serta tingkah laku mereka.
Ibu bapa dapat menjadi penyebab kepada masalah ini juga.Remaja yang terjebak lazimnya lahir daripada keluarga yang bermasalah.Ibu bapa yang terlalu sibuk bekerja hingga mengabaikan keperluan dan kasih sayang akan menyebabkan ank-anak berasa tersisih.Sikap ambil mudah dan kurangnya pemantauan daripada ibu bapa dapat menyebabkan anak-anak akan melakukan perkara di luar kawalan.
   Selain itu,ibu bapa tidak harus memandang remeh aspek pembentukan akhlak menerusi nilai-nilai agama juga.Didikan agam dan amalan ajaran agama amat penting untuk membentuk jiwa anak-anak yang masih mudah dilentur ini.Hanya nilai agama yang dapat membentengi jiwa mereka dalam menghadapi pelbagai gejala negatif.
Hadirin yang budiman,
   Saya benar-benar berharap agar gejala vandalisme ini dapat dibanteras melalui penguatkuasaan undang-undang yang ketat.Semua pihak memainkan peranan penting untuk memberikan bimbingan dan nasihat kepada para pelajar mengenai kepentingan menjaga dan menghargai harta benda awam.Sekian,terima kasih. 

5 comments:

 1. terima kasih atas info yg diberikan :)
  jemput singgah sini http://coretanpencariketenangan.blogspot.com/

  ReplyDelete
 2. macam pendek je untuk karangan spm

  ReplyDelete
 3. macam pendek je untuk karangan spm

  ReplyDelete